2.Sayı

“Eğitimde Türkiye Yüzyılı” Mahmut ÖZER – Milli Eğitim Bakanı

Millî Eğitim Bakanlığı, 2022 yılında koyduğu hedeflerin tamamını yılsonu gelmeden tamamlarken 2023 yılına ilişkin hedeflerinde çıtayı yükselterek çalışmalara başladı. Millî Eğitim Bakanlığınca eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve kalite odaklı eğitimin kitleselleşmesi, evrenselleşmesi amacıyla başlatılan seferberlik, 2023 yılında tüm hızıyla devam edecektir.

OKUL ÖNCESI EĞİTİMİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI

2023 YILI HEDEFİ

2023 yılında 3 yaşta okullaşma oranının %16’dan %50’ye; 4 yaşta okullaşma oranının %38’den %70’e ve 5 yaşta okullaşma oranının %99’dan %100’e ulaştırılması hedeflenmektedir.

EĞİTİME VE EĞİTİM HİZMETLERİNE ERİŞİMİN ARTIRILMASI

2023 YILI HEDEFİ

Erken uyarı ve takip sistemi hayata geçirilerek okul devamsız lığı ve terk oranlarının düşürülmesinin sağlanması ve eğitim kademelerinin tümünde %99 ve üzerinde okullaşma oranlarına ulaşılması hedeflenmektedir.

MESLEKİ EĞİTİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ

2023 YILI HEDEFİ

Mesleki eğitim merkezlerindeki çırak ve kalfa sayısının 1 milyon 200 binden 1 milyon 500 bine çıkarılması hedeflenmektedir.

2023 yılında 3 yeni Uluslararası Meslek Lisesi kurularak mesleki eğitimde uluslararasılaşmanın artırılması hedeflenmektedir.

Organize Sanayi Bölgeleriyle ilişkilendirilen Mesleki Eğitim Merkezlerindeki öğrenci sayılarının artırılması ve nitelikli işgücünün sağlanması hedeflenmektedir.

Mesleki eğitim merkezi telafi programı kapsamının genişletilmesi hedeflenmektedir.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ARTIRILMASI

2023 YILI HEDEFİ

2023 yılında 200 milyon yardımcı kaynağın öğrencilere ücretsiz dağıtılması hedeflenmektedir.

2023 yılında kullanılmayan tüm köy okullarının köy yaşam merkezine dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

2023 yılında da yaz okulu uygulamasına devam edilecektir. Ayrıca, sömestr tatilinde de öğrencilerin bu eğitimden ücretsiz yararlanması hedeflenmektedir.

Bağımlılıklarla Mücadele kapsamında ayrıntılı bir programın İçişleri Bakanlığı ile birlikte hazırlanması ve 2023 yılında pedagojilerine uygun olarak tüm öğrencilerin (19,1 milyon), öğretmenlerin (1,2 milyon) ve 5 milyon velinin eğitimlere katılımı hedeflenmektedir.

2023 yılında ÖDS’nin( Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi ) içeriğinin zenginleştirilmesi ve tüm sınıf- ları kapsaması hedeflenmektedir.

2023 yılında platformun içeriği zenginleştirilecektir. Ayrıca, Türkçe ve Yabancı Dil öğretimini destekleyecek dijital platformların oluşturulması hedeflenmektedir.

2023 yılının sonuna kadar okul öncesi tüm öğrencilerin ücretsiz yemek desteğinden yararlandırılması sağlanacaktır. Böylece ücretsiz yemek desteğinden faydalanan öğrenci sayısının 5 milyonun üzerine çıkartılması hedeflenmektedir.

OKULLAR ARASI İMKÂN FARKLARININ AZALTILMASI

2023 YILI HEDEFİ

2023 yılında aynı uygulamaya devam edilerek ihtiyacı fazla olana daha çok kaynak ayrılacak şekilde tüm okullara bütçe gönderilmesi hedeflenmektedir.

2023 yılında okuma kaynakları zenginleştirilerek okullardaki kitap sayısının 150 milyona ulaşması hedeflenmektedir.

2023 yılında “Ortaöğretimde 10.000 Okul Projesi” hayata geçirilerek okullar arası imkân farklılıklarını azaltmak için liselerin tamamının imkânlarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

EĞİTİM KURUMLARINDA AR-GE FAALİYETLERİNİN VE ÜRETİM KAPASİTESİNİN ARTIRILMASI

2023 YILI HEDEFİ

2023 yılında meslek liselerinde üretimden elde edilen toplam döner sermaye gelirinin 3 milyar TL’ye yükseltilmesi hedeflenmektedir.

2023 yılında 10 bin ürünün tescilinin alınması ve en az %5’inin ticarileştirilmesi hedeflenmektedir.

HAYAT BOYU ÖĞRENMENİN DESTEKLENMESİ

2023 YILI HEDEFİ

2023 yılında halk eğitim merkezlerinden 15 milyon vatandaşın yararlanması sağlanacaktır. Ayrıca, halk eğitim merkezlerindeki tüm kurs içeriklerinin istihdamı destekleyecek şekilde güncellenmesi ve dijital bir platforma aktarılması (HEMBA: Halk Eğitim Merkezi Bilişim Ağı) sağlanacaktır. Dijital platform oluşturulduktan sonra bu kursların yurtdışındaki vatandaşlarımızın kullanımlarına açılması hedeflenmektedir.

2023 yılında 2,5 milyon ailenin Aile Okulu Projesi kapsamındaki eğitimlerden yararlanması hedeflenmektedir.

ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ GELİŞİMİNİN DESTEKLENMESİ

2023 YILI HEDEFİ

2023 yılında ÖBA içerikleri zenginleştirilerek öğretmenlerin aktif kullanımının artırılması ve öğretmen başına düşen ortalama eğitim saatinin 350 saate çıkarılması hedeflenmektedir.

2023 yılında yeni düzenlemelerle öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili ilave iyileştirmelerin yapılması hedeflenmektedir.

Okul yöneticilerine yönelik tarih, kültür ve medeniyet bilincini güçlendirecek eğitimler düzenlenmiştir. Tüm okul yöneticilerinin bu seminerlerden faydalanması hedeflenmektedir.

ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARININ GÜÇLENDİRİLMESİ

2023 YILI HEDEFİ

81 ilde kurulan merkezlerin 2023 yılında tüm ilçelere yaygınlaştırılması ve engelli vatandaşlara hizmet verilmesi hedeflenmektedir.

2023 yılında beceri uygulama alan sayısının 10’a çıkarılması, bu yeni alanların da özel eğitim uygulama okullarına kazandırılması ve bu alanlara yönelik eğitim materyalleriyle desteklenmesi hedeflenmektedir.

2023 yılında tüm ilçelerde BİLSEM kurulması ve öğrencilerin erişiminin kolaylaştırılması hedeflenmektedir.

2023 yılı itibarıyla RAM sayısının 300’e çıkarılması hedeflenmektedir.

ÇEVRE VE iKLiM DEĞiŞiKLiĞi BiLiNCiNiN ARTIRILMASI

2023 YILI HEDEFİ

2023 yılında tüm okulların çevre dostu olması sağlanacaktır. Ayrıca, 2023 yılında okullarda enerji tasarrufunu sağlamak için en fazla enerji tüketen 1.000 okula toplam 60 MW’lık üretim gerçekleştirecek Çatı Üstü GES kurulacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu